WEBDESIGN & ONLINE MARKETING
TEL: 0624391628 | E-MAIL: yme@resolutionsbv.nl | Github

Odyssey blockchain hackathon

We hadden geen idee wat ons te wachten stond. Het kon zomaar de grootste afgang zijn van onze carrière. En zo zijn wij met z’n tweeën op reis gegaan naar de Odyssey Blockchain Hackathon. 

 

We waren al een aantal jaar geinteresseerd in blockchain, maar onze aandacht werd pas echt getrokken toen we werden uitgenodigd om mee te doen aan 's werelds grootste blockchain hackathon. De uitnodiging kwam van de Haagse Hogeschool, waar wij een kans kregen om aan hun team deel te nemen.  

Zo gingen wij op een vroege vrijdagochtend, vier dagen voor de tentamenweek, richting Groningen. Onze insteek was om vooral voor de ervaring te gaan, en geen hoge verwachtingen te hebben van onze prestaties.

Vlak voor de opening haastten we ons met onze koffers over een snel in elkaar geknutselde brug. Een grote, verlaten suikerfabriek begroette ons. We liepen al enigszins verward binnen vanwege de rare locatie en vervolgens kwamen we in een grote pikdonkere zaal terecht met stenen pilaren waarin lichten in een patroon om ons heen knipperden. Het was alsof we in een sci-fi film waren beland.

Na wat zoeken liepen we de trap op naar de eerste verdieping, waar we een zaal binnen kwamen met honderden mensen die druk in gesprek waren met hun team.

Vanaf het moment dat we binnen kwamen voelden we ons thuis. De hoeveelheid enthousiasme voor het evenement die in de zaal hing was onbeschrijfelijk. Direct na de indrukwekkende opening gingen alle teams vol met energie aan de slag, door samen te brainstormen. 

Hoe werkt de hackathon?

De hackathon bestond uit 150 teams, opgesplitst in verschillende tracks. Elke track had zijn eigen onderwerp en opdrachtgever. Per track streden de teams tegen elkaar om de opdrachtgever binnen 48 uur zo’n gaaf mogelijk idee te laten zien. In deze tijd moest er een prototype gebouwd worden en konden “kudos” verzameld worden. Deze kudos kon je krijgen door allerlei challenges te doen. Zo waren er kudos voor laat opblijven, vroeg arriveren, tussendoor talks geven, code kwaliteit, look-and-feel van het prototype, blockchain integratie en meer.

Op de laatste dag, na 48 uur, had elk team de kans om een laatste pitch te geven. De jury bepaalde per track welk team het meeste potentie heeft, gebaseerd op het idee, de hoeveelheid kudos, de teamcompositie en het prototype.

Het moment van de waarheid

Ons team (Team Otiom) was opgebouwd uit een business & marketing manager, een business proces manager, een UI designer, een wiskundige en wij twee als programmeurs.

Je kan ons vinden derde van rechts (Yme) en helemaal rechts (Jordi)

We hadden als team besloten om mee te doen met de APG track. APG is een bedrijf dat zich onder andere bezighoudt met het ondersteunen van mensen die hun pensioen willen plannen. 

Vier uur nadat de hackathon van start ging kreeg ons team de kans om onze eerste pitch te geven. De rest van de teams kwamen ontmoedigd terug, maar onze pitch was onverwachts een denderend succes. APG sprong bijna een gat in de lucht van ons idee en was gigantisch benieuwd naar wat wij de rest van de hackathon zouden bieden.

Na deze pitch schoot ons hele team in overdrive. Allemaal voelden we direct dat dit niet meer ging om “gezellig meedoen voor de ervaring”. Het bleek dat we daadwerkelijk een kans maakten om dit te winnen. De oprechte intentie die wij hadden om te leren voor de tentamenweek werd vanwege de hoge druk ook uit het raam gegooid.

Direct begonnen wij met het prototype. Met behulp van onze UX designer, die met wireframes kwam, hadden we snel al een aantal schermen in elkaar gezet. De rest van het team ging hard aan het werk om een architectuur voor de smart contracts uit te denken, kudos te verzamelen en gesprekken te houden met de andere bedrijven en teams. 

We schoten omhoog in de ranking, pitch na pitch bleef APG aan onze lippen hangen terwijl we vertelden welke voordelen ons idee allemaal voor hen zou hebben en hoe het zou werken. We waren ook een van de weinige teams die een 10 hadden gehaald voor de kwaliteit van onze codebase. Elke dag werkten we van vroeg in de ochtend tot vijf uur ‘s nachts door om het idee zo goed mogelijk uit te werken. 

Afsluiting

Aan het eind werden de winnaars van elke track groots omgeroepen en was er een afsluiting met gratis bier en pizza.

We zijn uiteindelijk derde geworden door 40 uur lang te programmeren in een top team waar we goed aansluiting bij vonden. Helaas waren we één puntje verwijderd van het team op de tweede plek. Als onze pitch nét iets anders was geweest hadden we de tweede of zelfs de eerste plek gepakt, maar de derde plek is een prestatie waar we trots op zijn!

Al met al was het een geweldige ervaring die we de rest van onze carrière meenemen. De hoeveelheid passie en commitment in de zaal was het hele weekend te voelen. We konden onszelf goed profileren bij de andere bedrijven en we zijn sterk vooruit gegaan als programmeurs. 

Jordi Dorren & Yme Brugts
Team Otiom